Arhiva vijesti (od početka web stranice pa do 05.02.2012)

21.03.2010.
PETA KORIZMENA NEDJELJA
Pitanje zla i grijeha stvarnost je života no tumačenje i odnos prema toj prevažnoj stvarnosti mijenja se kroz vrijeme. Živimo u vremenu koje ne voli govoriti o grijehu i odgovornosti. Ali, moramo priznati da se DANAS VIŠE NEGO IKADA UPIRE PRSTOM U DRUGE I KRIVNJA PREBACUJE NA DRUGE. Biblija pak jasno govori da čovjek ne smije dirati u spoznaju dobra i zla, tj. da je to Božje. Savjest je Božji glas u nama. Zato ispravno moralan čovjek jest SLUGA SVOJE SAVJESTI. On dakle sluša savjest i nastoji je pravo odgojiti i formirati. Savjest se može i krivo formirati. Tko sluša savjest taj je onda i GOSPODAR SVOJE VOLJE. On pokušava raditi ispravno i napredovati u dobru.


14.03.2010.
ČETVRTA KORIZMENA NEDJELJA-
BOG PRONALAZI IZGUBLJENE
Stanje izgubljenosti, beznađa pa i očaja čovjek lako iskusi pogotovo u ovo vrijeme koje zovemo kriznim. Svaka životna kriza može postati bolni vapaj za pomoć, a ako je taj vapaj dubok i iskren Bog će na njega sigurno odgovoriti kako on samo znade. Isusu su prigovarali da se previše brine za izgubljene i grešnike. Kao da njih ima malo! A Isus ne polemizira nego priča jednu od svojih najljepših priča o milosrdnom Ocu koji svaki naš krivi korak doduše doživljava kao bol, ali koji neizmjerno više emocija i radosti pokazuje kad netko došavši k sebi, želi promijeniti krive korake i vratiti se njemu.

 


07.03.2010.
TREĆA KORIZMENA NEDJELJA
U životu se pred čovjeka uvijek postavljaju izbori. Birati ono što je dobro ili bolje a odbacivati što je manje dobro ili štetno. Mogli bi reći da tako čovjek bira između posljednjih najvažnijih, ili jedino potrebnih stvari koje su zapravo duhovne i trajne i između onih koje su predposljednje tj. koje nisu najvažnije. Mi ljudi neprestano smo u predposljednjim stvarima., a zanemarujemo one posljednje konačne. Vrijeme korizme je milosno vrijeme kad možemo dublje razmisliti i birati ono jedino potrebno i trajno. Pokora, odricanje i druge vježbe pomažu da se uvježbamo u pravom izboru. Sretno vam bilo vježbanje!

 


28.02.2010.
DRUGA KORIZMENA NEDJELJA
U našoj svakodnevnici ma kakva ona bila trebamo pronači mjesto gdje je naš Tabor. Odnosno mjesto odmora i obnove snaga da nastavimo ići naprijed. Tabor dakle nije za taborovanje! Nego za obnovu snaga i novog još večeg angažmana za ono što treba ćiniti. Molimo Isusa da nam i naša pokora i djela milosrđa, odricanja i naša molitva posluži kao duhovna obnova. Nađimo mjesto svoje duhovne obnove. Svaki bi kršćani morao imati mjesto gdje posebno susreće svoga Boga i dobiva potrebnu snagu za dalje. Normalno da Euharistija ostaje ključno, nenadomjestivo ozračje pravog Tabora- susreta s Isusom. No nužno je uz njega imati svoje posebno mjesto gdje sam doma, gdje se mogu sabrati i krenuti s novim elanom dalje!


21.02.2010.
PRVA KORIZMENA NEDJELJA
Čovjek je u neprestanoj i to stvarnoj napasti da živi na takav način kao da mu je kruh najvažnija stvar za život. Isus pak kaže da čovjek ne živi samo od kruha nego od kruha riječi što izlaze iz Božjih usta. Nije dakle čovjekovo največe zlo i grijeh što previše brine za kruh svagdašnji, uostalom molbu za kruhom Isus je stavio u Očenaš, nego je tragedija kada čovjek zaboravi na duhovnu stvarnost potrebne hrane za svoju dušu. Naime kad svoja nastojanja svede na zemaljsko a nebesko ga malo ili ništa ne zanima. Kušnje Đavolske svode se upravo na to da on nudi samo zemaljsko i to bez pokrića. Zapravo zavarava jer on je PROMAŠAJ – UDALJEN OD BOGA! Kako može nešto dati? A Bog daje SEBE U ISUSU!