Arhiva vijesti (od početka web stranice pa do 05.02.2012)

27.09.2009.
ODGOVORNI SMO ZA RAST U VJERI!
Kršćani koji vjeruju da u Božjoj ruci počiva svako vrijeme i naši poslovi, na početku nekog novog životnog razdoblja moli Božju zaštitu i blagoslov. Tako na početku ove nove školske i vjeronaučne godine kao vjernici zazivamo Duha Svetoga da nas vodi zaštiti i nadahnjuje. Također molimo da se u svima nama probudi svijest da smo svi odgovorni za rast u vjeri. Isus nam nudi spasenje. „Tko uzvjeruje i pokrsti se spasit će se“ rekao je isus i onda obrazložio da osim krštenja treba i „učiti čuvati sve što sam vam zapovijedio“ To čuvanje i učenje je zapravo odgoj. Nikada se nemože za nikoga reći da je dovršen. Da više ne treba rasti, da mu nije potrebno još učiti. Stoga odgoj nikako ne bi smio biti usmjeren samo na djecu,dapače u današnjim prilikama ili neprilikama možda je važniji odgoj odraslih nego samo odgoj djece.Župna zajednica uostalom sastoji se ne samo od djece nego i mladih, odraslih i starijih. Svi oni čine župnu zajednicu. Sjeme vjere koje je posijano i stalno se sije treba dobro pripravljenu zemlju da bi raslo i nosilo rod. Molimo da se milost događa u nama, da ju sve više prihvaćamo. Molimo za vjeroučitelje, katehete, animatore i sve koji na bilo koji način svjedoče vjeru i nastoje odgajati prvenstveno dobrim primjerom života. Nemojmo se bojati, blago i dostojanstveno opomenuti one koji ne žive po vjeri kojoj pripadaju. Potičimo jedni druge. Poticaj je uvijek djelotvoran, ali prvenstveno poticaj života a ne toliko samo riječi. Neka nas sve čuva i vodi dobri Bog koji želi da se svi spase i dođu do spoznanja istine. Isus je umro za svakoga. Prema tome nitko ne može biti isključen iz procesa navještanja, svjedočenja i odgoja a onda kad se vjera prihvati, iz rasta u vjeri.

Grupe u koje se djeca mogu upisati:

1. DJEČJI ZBOR – vodi Ivana Javni,
2. MALI ČITAČI – vodi Vera Javni;
3. KANDIDATI ZA MINISTRANTE – vodi župnik;
4. MINISTRANTI – vodi župnik;
5. PRVOPRIČESNICI – vodi Sandra Erić;
6. KRIZMANICI – vodi Gordana Štambuk;
7. I. RAZRED – vodi Ivana Javni
8. NOVINARSKA GRUPA – vode: Lana Jakimov i Jozefina Javni;
9. VJERA I RAČUNALO/INTERNET – vodi župnik

 


20.09.2009.
POUKA EVANĐELJA OVE NEDJELJE-
BITI KAO DIJETE
Slika djeteta u evanđelju suprotstavljena je slici odrasloga, onoga koji nije potreban pomoći. Tako nam oslikava vjeru. Vjera je tim veća što produbljuje našu životnu potrebu i povezanost, s Drugim=Bogom. Put djeteta ili put vjere jedan je put. Drugi je put bez Boga.U nama je borba za jednim od ta dva puta. Bitka se vodi u nama, u tebi. Kojim putem ćeš ići? Mudrost se sastoji u tome da prihvatimo Božju volju i za to molimo Božju snagu.


13.09.2009.
POUKA EVANĐELJA OVE NEDJELJE
Isusovo pitanje je pitanje kršćaninova identiteta. Jer kršćanin svoj identitet traži u Isusu.Stoga je bitno pitanje tko je Isus za mene? Nasljedovanje Isusa uključuje tri važna trenutka:
1. Odreći se samog sebe tj. pobijediti svoje ljudske planove i želje.
2. Uzeti svoj križ. Nužni je izbor trpljenja ili poniženja. Križ je zapravo slika služenja.
3. Ići za Isusom. Mi Isusa ne oponašamo nego slijedimo.Biti na Isusovom putu je bitno Nositi križ s Isusom, biti s Isusom!

 


06.09.2009.
NE OSTANIMO NA PRAGU VJERE!
Današnje ozračje relativizma pokazuje se kao nezainteresiranost za važna pitanja u koja svakako spada i vjera. U me slobode mnogi, osobito mladi, oklijevaju da svoj život povežu sa sadržajima svoje vjere. Vjera im ostaje običaj ili nešto što više nema značenja. No Crkva svima pa i takvima viče da ne postoji ništa ljepše nego biti dotaknut Evanđeljem i osobom onoga koji najviše voli svakog čovjeka – Isusom Kristom! Crkva bi željela da se svaki kršćanin sam osvjedoči vlastitim životom o ljepoti i istini vjere. Zato prvo poziva vjernike da prodube svoj život iz vjere. Mnogi odrasli, nažalost žive površno vjeru! Mnogi roditelji žele prenijeti svojoj djeci sadržaj vjere koji sami nisu usvojili kao nosivi za svoj život. Pa se onda događa da neki roditelji dovezu dijete na vjeronauk pa i misu a sami s njima ne ostanu!!!Kakvo je to svjedoćenje? Župnik, vjeroučitelji i naši katehete koji žele vašoj djeci prenijeti ljepotu vjerovanja mole za suradnju. Pozivamo vas da se uključite u vjerski odgoj ne samo svoje djece nego vas samih. Nije dosta odgajati djecu, a sami ostati na pragu vjere, na vjeri običaja ili vjeri koja prigodice funkcionira, ali ne nosi ćitav naš život koji je danas, svi to osjećamo tako opterečen, ugrožen, deficitaran u jednoj općoj recesiji. Uzroke bi trebali zajedno otkriti i upotrijebiti lijekove vjere i Evanđelja koje nam nudi Crkva. Sretno!


15.08.2009.
Uznesenje B D M  –  Velika GospaRajska kruno, rajska slavo, anđeoska Gospo, zdravo!
Ti si korjen, ti si vrata, s kojih sinu svjetlost zlata.

Ti si ljiljan djevičanstva, ti si dika čovječanstva.
Zdravo puna svih milina, moli za nas svoga Sina.

 


21.06.2009.
Dvanaesta nedjelja kroz godinuProslavili smo zaštitnika Svetog Vida. Hvala svima koji su uložili trud za prelijepo slavlje: i pjevačima, sviračima, koji su uredili cvjetne aranžmane, okitili sliku Sv. Vida, i predobro nas počastili, pripremajući i služeći na večeri.

 


15.06.2009.
Sveti Vid

Svečanu Euharistiju na Vidovo u 19 sati predslavit će vlč. Antun Štefan koji je bio misionar u Beninu (Afrika) 18 godina ( od 1983. – 2004.).
Sada vrši službu duhovnika u našem Međubiskupijskom sjemeništu na Šalati u Zagrebu. Svake nedjelje od 20,30-21,30 vodi emisiju Bog mojih detalja na Hrvtskom katoličkom radiju.

 


07.06.2009.
Nedjelja Presvetog Trojstva
Prvo evanđelje: Jedanaestorica pođoše u Galijeju na goru kako im je naredio Isus. Kad ga ugledaše, padoše ničice preda nj. A NEKI POSUMNJAŠE. Isus im prozbori. Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji! Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovijedio! I evo, ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta.
O vječna Tajno i Istino! Ti koja odišeš svemirskim prostranstvima skriven u kapljici kiše, na zelenom listu, probudi moju vjeru da vjerujem kako prožimaš moj život! Pomozi mi da Te osjetim svakoga dana svoga života, od prve zrake sunca što budi novi dan, do sjaja nebeskih zvijezda što tišinu noći daruju za počinak. I kada ne zapažam pored sebe, zbog brzine dana, darove Tvoje ljubavi i dobrote, Trojstveni Biože, neka me otkucaji srca sjete da si jednom u njega utisnuo svoj Poljubac, darovao radost života i zauvijek ostao sa mnom!
(Tako pjeva Josip Šimunović a i mi s njime!


04.06.2009.
Duhovna obnova za mlade
Na otoku Vrniku kraj Korčule od 20. – 30. srpnja 2009. Zajednica Molitva i Riječ iz Dugog Sela organizira obnovu za mlade. Voditelj obnove je vlč.Krešimir Bulić i članovi zajednice. Kompletan pansion i hrana je 1200 kn. Mladi sami kuhaju uz starije. Prijave se primaju do 1.SRPNJA na mob. 0996882101 ili na e-mail: [email protected]
Više na:http://www.zmr.hr/najave/najave.html


31.05.2009.
Nedjelja Pedesetnica – Duhovi
Čovjek na ovom svijetu živi na nekom mjestu, vezan je uz mjesto a tako i Crkva. No taj čovjek i ta Crkva mjesto je u kojem prebiva i Duh Sveti. Sve u Crkvi ispunja isti Duh koji omogućuje raznolikost i pravu komunikaciju. Sotona je onaj koji ljude dijeli, a Duh onaj koji ujedinjuje.Plodove Duha jasno nabraja Sv. Pavao. Imate ih iznad ovog teksta. No da bi Duh došao i djelovao s naše strane je potrebna OTVORENOST i PRIHVAĆANJE, te DJELOVANJE.Ako ja želim biti tužan, nemiran, egoističan, zločest, nevjeran, osoran, pohlepan kako će Duh radosti, mira, velikodušnosti, dobrote, vjernosti, blagosti, uzdržljivosti u meni moći djelovati?
Otvorimo se Duhu, budimo poslušni!


24.05.2009.
Sedma uskrsna nedjelja
Isus moli Oca da učenike „posveti u istini“. Taj molitveni zaziv dolazi nakon tvrdnje da učenici nisu od svijeta. Ne može učenik živjeti u odjeljenosti od Isusa u pukom humanizmu, nego u odijeljenosti za Boga. Mi nismo od svijeta ali živimo u svijetu, za svijet.Kao što Isus nije došao suditi svijet nego spasiti i kršćani ne sude svijetu nego se zalažu za njegovo spasenje. Da bi ga spasili moraju ga ljubiti Kristovom ljubavlju, no uvijek jasno imati u svijesti da bez Isusa ništa ne možemo učiniti. Bez čvrste povezanosti s njim. Za kršćanina svijet nije slijepa ulica nego put s Isusom sa jasnim ciljem. I to on pokazuje i svijetu!!!


17.05.2009.
Šesta uskrsna nedjelja
U kontekstu svog oproštaja od učenika Isus govori o radosti. U životu učenika ta radost postaje „potpunom radošću“ tek po nasljedovanju njegove ljubavi. Radost vjere nije u divljenju Božjoj ljubavi ili u pukom primanju, nego u nasljedovanju, u omogućivanju da je drugi po nama mogu iskusiti.Ljubav postaje imperativ kada je doživljena. Ona tada tjera čovjeka da u skladu s njom oblikuje čitav svoj život. Na ljubav se ne može prsiliti, nego se mora doživjeti. Zato je važniji primjer od bilo kakvog govora!!!