Arhiva vijesti (od početka web stranice pa do 05.02.2012)

14.11.2010
TRIDESET I TREĆA NEDJELJA KROZ GODINU
-POUKA EVANĐELJA
KRŠĆANI RADUJEMO SE KRAJU SVIJETA JER ISUS
DOLAZI!
Nevolje koje se oko nas događaju kao poplave, potresi, bolesti, krize, znak su prolaznosti ovoga svijeta no „ to još nije svršetak“ kako kaže Isus. Ne dajte se zavesti riječima krivih proroka, da će sada doći kraj svijeta. Ni mi kršćani ne možemo izbjeći nevolje, ali mi znamo DA SMO DUŠOM I TIJELOM U BOŽJIM RUKAMA. Najava dolaska Kristova i svršetka svijeta nije poziv na PRESTANAK ZAUZETOG ŽIVLJENJA, a ne može nikada biti prestanak ljubavi. Svijest da sve prolazi daje nam jasan znak i poziva nas da ispravno vrednujemo ovo prolazno A TEŽIMO ZA NEPROLAZNIM VRIJEDNOSTIMA. I upravo je to naša najveća nevolja što se previše brinući za zemaljsko nedovoljno ili čak slabo brinemo za nebesko, duhovno, neprolazno. Svojom ćete se postojanošću spasiti poručuje Isus!


07.11.2010
TRIDESET I DRUGA NEDJELJA KROZ GODINU
-POUKA EVANĐELJA
Bog nije Bog mrtvih, nego živih
Vjera u uskrsnuće temelj je kršćanstva i oduvijek je predstavljala skandal za mnoge suvremenike. Kad su sv. Pavla čuli da počinje govoriti o uskrsnuću reagirali su kako je zapisano: „ Kad čuše „uskrsnuće od mrtvih“, jedni se stadoše rugati, a drugi rekoše: „Još ćemo te o tom slušati“. Danas nisu takve reakcije no danas je npr. vrlo raširen govor o reinkarnaciji. A to je zapravo povratak u ovaj život samo u drugačijoj dimenziji. Uskrsnuće pak nikako nije povratak nego dovršenje, ispunjenje, konačno ostvarenje onoga za čim težimo. Uskrsnuće nije jednostavni nastavak života, nego rođenje na novi život. Uskrsnućem prestaju sve veze zemaljskog života. U novom žvotu svi su „jedan u Kristu“. To zajedništvo svih preobražava i dopunja zemaljska zajedništva, koja su samo blijeda slika vječnog i božanskog zajedništva. No sv. Pavao jasno napominje da uho nije čulo niti oko vidjelo što Bog priprema onima koji ga ljube. Stvarnost novog uskrslog života je tajna!


31.10.2010
TRIDESET I PRVA NEDJELJA KROZ GODINU
-POUKA EVANĐELJA
Zakej želi vidjeti Isusa. Očito vjeruje da je obraćenje i promjena moguća u susretu s Njim. Nemirno je srce naše dok se ne smiri u Njemu , davno je govorio sv. Augustin. Potrebno je tražiti i susresti se u milosti Božjoj s Isusom, i njemu otvoriti svoje srce bez obzira ćime ono životno bilo opterećeno. Zakej osjeća da krivo valja i ispraviti. Vidjeti Isusa ispravnim pogledom!

 


24.10.2010
TRIDESETA NEDJELJA KROZ GODINU
-POUKA EVANĐELJA
Prispodoba o farizeju i cariniku ili oholici i poniznom čovjeku zapravo je priča o grešniku. Jer jedan i drugi su grešnici. Carinik vidi grijehe i moli Božje smilovanje a farizej hvaleći se vidi samo svoje vrline. Dok je carinik prosjak Božjeg milosrđa, farizej ne moli oproštenje nego svisoka sudeći druge hvali sebe.
Isus jasno u pouci kaže da je molitva carinika bila prava i da je takva uslišana a ne ona, prva, koja je kriva.


17.10.2010
DVADESET I  DEVETA NEDJELJA KROZ GODINU
-POUKA EVANĐELJA
Udovica je uvijek bila slika bespomoćne i nezaštićene osobe, prepuštene samoj sebi. Isus uzima taj lik da objasni upornu molitvu. Molitva ima biti pouzdana i neprestana, bez obzira gdje živimo. Moliti treba, s pouzdanjem i bez prestanka. Za ni jedan posao nije rečeno da ga treba stalno raditi osim za molitvu!!!
Molitva nije, naime zadnje rješenje bezizlaznih životnih situacija nego izvorište svakom rješenju!!!