Arhiva vijesti (od početka web stranice pa do 05.02.2012)

12.09.2010
DVADESET I ČETVRTA NEDJELJA KROZ GODINU
Živimo u vremenima velikih promjena i obrata. Stalno se treba mijenjati. I na duhovnom području, duhovni život je neprestan rast, napredovanje i mijenjanje. Postoji mijenjanje na gore i ono ispravno – na bolje. Kao što se žalostimo i brinemo kad netko postane gori, tako bi bilo normalno da se veselimo kad se netko mijenja na bolje ili govoreći biblijski OBRATI SE. Bog nas je stvorio bez nas ali nas bez nas ne može i neće spasiti. Stoga je itekako dobro došla i pomoć drugoga, kao i iskrena radost kad se netko obrati. Istinski vjernik nema problema s onima koji dolaze u Crkvu ma kakvi bili. Važno da dolaze!! Tako i Evanđelje !!!


05.09.2010
DVADESET I TREĆA NEDJELJA KROZ GODINU
U evanđelju je riječ o istinskoj mudrosti koja nema veze sa računanjem ili površnošću, dvoumljenjem. Obično se dvoumimo u životu kad do kraja nije jasno što bi trebalo, za što se odlučiti. Međutim kada spoznamo prvu vrijednost, mudrost života zahtijeva i PREDPOSTAVLJA „mržnju“ onoga što je manja vrijednost. To znači težiti svim žarom srca za onim što je spoznato kao vrhovna vrijednost. Život vjere ne ovisi o stavu bližnjih, o mišljenju javnosti o društvu i politici. Vjera traži zahtjevni „rez ljubavi“ „Tko se ne odriće svega što posjeduje, ne može biti moj učenik“.

 


11.07.2010.
ŽELIM TI UVIJEK IZNOVA LJETO
Želim ti uvijek iznova ljeto, da se ispuniš toplinom i širinom bivstvovanja. Upoznaj neizmjerno bogatstvo života svjestan da si dio njega. I kad ti tijelo više ne raste, ti ipak možeš rasti čitav svoj život, razvijati se, „odrastati“, a da pritom ne zaniječeš dijete u sebi. Budi jednostavno hrabar i idi svojim vlastitim putem. Ne daj se tjerati većinom i nemoj pustiti da na tebe utječe moda, nego se odvažno, korak po korak, približavaj onomu cilju koji u sebi osjećaš. Uvijek iznova ćeš biti na putu, koračati prema novoj zemlji i iskusiti neslućene susrete. Slijedi te mnoge tragove života, a da pritom ne ideš tuđim stopama. Ti možeš činiti svoje vlastite korake, jer tvoj put je jedinstven i unaprijed obilježen. Želim ti vrhunce koji za tebe mogu značiti nešto kao ljeto. Vrijeme kad su tvoji dani dulji od tvojih noći. Tako možeš spontano i radosno slaviti život onako kako sam osjećaš. Tada ćeš također osjetiti da si na mnogo načina povezan sa svime što živi. Ti nisi sam ni samo za sebe, nego pripadaš stvorenju kao drveće, polja i livade, zemlji na kojoj živiš i od koje živiš. Želim ti puninu života, sa svime što spada u život. Trenutke oduševljenja koji će te ispuniti i oživjeti kao glazba, kao sreća koja dodiruje sva tvoja osjetila. Ali potrebne su i bolne spoznaje, otrježnjavajuće iskustvo tvojih vlastitih granica i pogrješaka. Osjeti život sa svim njegovim suprotnostima koje se i u tebi nalaze. (P. Bosmans)


04.07.2010.
KRIŽ IZRAŽAVA NAJVIŠI ALTRUIZAM
U povodu odluke Europskog suda o dopuštenju izlaganja vjerskih simbola u javnim školama Stalno vijeće Hrvatske biskupske konferencije izjavljuje: Prisutnost kršćanskih Vjerskih simbola, osobito simbola križa koji odražava vjerske osjećaje kršćana svih denominacija, nema namjeru isključiti nikoga, ali izražava tradiciju koju svi poznaju i prepoznaju zbog njezine velike vrijednosti i uloge. Križ označava zajedničko spasenje i slobodu čovječanstva. On ne nameće vjeru, već izražava najviši altruizam i velikodušnost te najdublju solidarnost, koja se nudi svima. Sukladno tome društva kršćanske tradicije ne bi smjela odbaciti javno izlaganje svojih vjerskih simbola, osobito na mjestima obrazovanja djece. U suprotnom ta društva ne bi budućim naraštajima prenijela vlastiti identitet i vrijednosti. Kada je riječ o simbolima, nacionalne stvarnosti upoznate su s raznim zakonima i autonomnom društvenom i pravosudnom revolucijom, koja se mora poštovati u okviru ispravnog odnosa između država i europskih institucija. Dijalog među vjerama i ljudima raznih uvjernja može se razvijati u Europi gdje postoji sloboda vjeroispovijesti za sve te poštovanje drevnih tradicija svakog naroda i nacije.


04.07.2010.
ČETRNAESTA NEDJELJA KROZ GODINU
Traži mir i za njim idi, poručuje Isus. Mir je riječ od tri slova. Samo tri slova, a toliko bogatstvo dobra. Ljepote, ljubavi, sigurnosti… krije se u tri riječi. Naš Bog je Bog mira. Mi se molimo Kraljici mira. Mir je po Bibliji punina mesijanskih dobara. Želiti nekome mir znači želiti mu sve dobro što Bog može dati. Naša civilizacija puna sukoba, nemira i ratova previše je suzila shvaćanje mira na odsutnost rata. No u pitanju su uzroci nemira i nerazumijevanja iz kojih nastaju sukobi. Isus rješava osnovni sukob čovjeka sa samim sobom nudeći svoj mir  spasenja. Idi u miru, vjera te spasila.