Arhiva vijesti (od početka web stranice pa do 05.02.2012)

30.05.2010.
PRESVETO TROJSTVO
Tajna današnje svetkovine nadilazi ljudski razum. Samo razmišljanjem ne bismo nkada došli do onoga što nam Objava govori o Bogu. A što govori? Bog nije samac, sebi dovoljan, nego je On izvor, bogatstvo života i odnosa jednakih osoba koje su povezane ljubavlju. Zato se tajna Prsvetog Trojstva naslućuje jedino u srcu koje je otvoreno za te odnose ljubavi. Za čovjeka komu je Bog najviše i najveće dobro kojemu ništa ne možemo pretpostaviti. Bog Presvetog Trojstva naš je i Isusov Bog i Otac, pun ljubavi koju rado daje po Duhu komu smo otvoreni.


23.05.2010.
NEDJELJA PEDESETNICA – DUHOVI
Pedeset dana nakon Uskrsa, kako je Isus najavio događajem slanja Duha Svetoga apostoli postaju živa zajednica vjere i svjedoćanstva Isusove prisutnosti do svršetka svijeta. Prije svega valja znati da su apostoli u molitvenom raspoloženju bili otvoreni za PRIMANJE onoga što Bog želi s njima.Duh Božji obnavlja lice zemlje. Naš zemeljski čovjek mrtav je zbog grijeha ali Duh može oživjeti mrtvo tijelo. Tko živi samo po tijelu nema perspektive za vječnost. Duh Božji za nas kršćane je Duh Isusa Krista. On doziva u pamet ono što je Isus govorio. On dolazi u Očevo ime ali on je Duh Isusov i stvara ljubav ili zajedništvo među onima koji ga iskrenim srcem primaju u svoje biće!


16.05.2010.
SEDMA USKRSNA NEDJELJA
Isus je često molio i sam na samotnom mjestu, i ujutro još za mraka i u hramu i po cijelu noć. No molio je i sa svojim apostolima. Za njih same ali, – u današnjem evanđelju je zapisana njegova molitva za one koji će povjerovati na propovijedanje apostola: dakle za sve nas vjernike. Što moli? Da budemo s njim povezani i da ta povezanost s njim bude temelj naše međusobne povezanosti, zajedništva! Pravo crkveno zajedništvo izgrađuje se prvenstveno iz ljubavi prema Isusu koji nas sve ljubi i okuplja.


09.05.2010.
ŠESTA USKRSNA NEDJELJA
Ljubav prema Isusu sastoji se od poznavanja i čuvanja njegove riječi. Njegova riječ je živa i ona je život onima koji ju prihvaćaju srcem i živom vjerom. Prije svega valja ju poznavati, a imamo sreću da nam je ona zapisana pa ju stalno možemo imati pri ruci ili pri očima i čitati je. Zatim je valja dobro ili ispravno razumijeti a to se ne može bez Duha Svetoga. Za to treba moliti. Zatim shvaćena riječ je tu da ju primjenimo na svoj život i kao iskustvo prenesemo drugima.


02.05.2010.
SVIBANJSKE POBOŽNOSTI
Pobožnost prema Mariji u Katoličkoj crkvi zauzima važno mjesto. Mariju i njezinu ulogu u našem spasenju, međutim treba smjestiti uvijek uz Isusa Krista. Ona sve svoje značenje i važnost dobiva od Isusa i povezanosti s njim. Pogrešan je strah od štovanja Marije. Ona sigurno, u iskrenoj pobožnosti vodi k Isusu. Izvana gledano, Marija nije učinila nikakva veličanstvena djela pa ipak ju svi naraštaji zovu blaženom. Ona je POVJEROVALA i ostaje uzor vjere u Boga. Ostaje vjerna njemu u svim životnim situacijama koje nisu bile nimalo lake. Ona je Majka Isusova koji je pravi Bog , pa je i majka Božja i majka svakog kršćanina. Naš narod Mariji pjeva najljepše pjesme, kiti njezine kipove i slike, moli pred njima i vjeruje u njezin zagovor. Ona je nazivana ODVJETNICOM KRŠĆANA. Također i KRALJICOM HRVATA. Naša je generacija uvjerena da je krunica na vratu naših boraca i prognanika također znak njezina zagovora u ovom ratu. Marija je biser, dar neba ovoj zemlji i svakom kršćaninu. Zato častimo Mariju ne samo u mjesecu svibnju!