BOŽIĆNA PROPOVIJED

BOŽIĆ – EMANUEL – S NAMA BOG ( 2007. GOD.)
Gledajući božićne čestitke i ostale kulturološke pojavnosti koje prate Božić primjećujemo kako su se u ovaj blagdan uspjeli uvući svakojaki simboli. U većini slučajeva Božić je nama idila rođenja djeteta a u samim čestitkama ističu se ljubazne riječi kao što su ljubav, dobrohotnost, srdačnost, sreća i toplina. Sigurno je lijepo kršćanski blagdan poštivati s takvim osjećajima.

No Božić opisan evanđeoskim, biblijskim izvještajem nešto je sasvim drugo. Isus na ovaj svijet nije došao ni u kakvoj idili. Iako je rođenje Isusovo podijelilo svjetsku povijest na dva dijela: prije Krista i poslije Krista i od toga rođenja broje se godine ove naše Ere, samo oči vjere mogu pravo razaznati smisao toga povijesnog događaja. Da se slavi Božić ne treba biti vjernik. To je povijest, koja je dio naše kulture i običaja. No da bi se shvatio događaj Isusovog dolaska na ovaj svijet treba imati VJERU I LJUBAV PREMA ISUSU.

Isus se rodio naime na sasvim neobičan način. Mlada djevojka, zaručnica Josipova, Marija našla se trudna. Zaručenu ženu koja je zanijela zakon je smatrao preljubnicom koju čeka smrt kamenovanjem. Marija žuri k rođakinji Elizabeti majci Ivana Krstitelja koja ju jedino razumije. Međutim u Elizabete je Bog skinuo ljagu jer je bila nerotkinja i svi oko nje slavili su njezinu trudnoću i govorili o iscijeljenoj utrobi, dok Marija mora skrivati sramotu svoga čuda. Poslije nekoliko mjeseci rodio se Ivan Krstitelj usred velikog slavlja sve rodbine i čitavog mjesta. Šest mjeseci kasnije rodio se Isus, daleko od doma, bez šire obitelji. Tom događaju koji dijeli povijest bilo je prisutno vjerojatno više životinja nego ljudi! Ništa ne znamo o Isusovim djedovima i bakama i rodbini. Što su oni osjećali? Jesu li reagirali kao što danas reagiraju mnogi roditelji nevjenčanih tinejdžera, s provalom moralne srdžbe, a zatim razdobljem smrknute tišine.

Engleski obraćenik i pisac životopisa Isusa Krista pod nazivom Isus – čovjek koji živi ovako opisuje tu situaciju:“ U postojećim okolnostima bilo bi izuzetno nevjerojatno da bi Isusu uopće bilo dozvoljeno da se rodi. Marijina trudnoća, u siromašnim prilikama i s nepoznatim ocem, bila bi očito slučaj za pobačaj; a njezina priča, da je začeće posljedica intervencije Duha Svetoga, ukazivala bi na potrebu za psihijatrijskim liječenjem i još pojačala uvjerenje da trudnoću treba prekinuti. Tako bi naš naraštaj, kojemu je Spasitelj potrebniji, možda nego ijednom koji je postojao, bio suviše human da dopusti da se takav rodi“

Djevica Marija reagirala je drugačije. Slušala je anđela, razmislila o posljedicama i odgovorila:“Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi! “Božje djelo često dolazi s dvije oštrice: velikom radošću i velikim bolom. Marija je prihvatila oboje. BILA JE PRVA KOJA JE PRIHVATILA ISUSA POD NJEGOVIM UVJETIMA, BEZ OBZIRA NA OSOBNU CIJENU!
Ako nam je Isus došao otkriti Boga, što me Božić uči o Bogu?

Bog je:

1. PONIZAN Ponizi sam sebe reći će Sv. Pavao

2. PRISTUPAČAN u Starom Zavjetu i većini religija Bogu se pristupa sa strahom. On je dalek. Boga nitko nikad nije vidio ali tko mene vidi vidi Boga kaže Isus Filipu. U Isusu je Bog našao način da se javi ljudskim bićima na način koji ne izaziva strah.

3. PREZREN HEROD GA ŽELI UBITI –  NEVINA DJEČICA, Izbjeglica je u Egiptu i na koncu prezren od ljudi na križu.

4. ODVAŽAN Koliko je odvažnosti trebalo da Bog odloži svoju silu i slavu i zauzme mjesto među ljudskim bićima koji na ovom planetu odbacuju proroke, čine nasilje i tako teško prihvaćaju istinu? Bog se dao u ruke ljudi. Prezren bijaše odbačen.
Kojega Boga brate i sestro ti prihvaćaš? Ja se opredjeljujem za Boga koji se u Isusu pokazao. A ti?