Župna crkva

ŽUPNA CRKVA Svetog Vida

Gradnja crkve u Petruševcu vezana je uz osnutak nove župe Rođenja Marijina Šanci-Savica. Kada je ova župa osnovana, 15.12. 1976. godine, nije imala svoju crkvu nego joj je za bogoslužje i vjeronauk slućila obiteljska kuća u Budaševskoj 20. Prvih godinu dana rada župom upravlja župnik sv. Obitelji, a slijedeće godine dobiva svog prvog župnika vlč. Ivana Levaka. Župnik počinje rad na prikupljanju potrebne dokumentacije i pripremnim radovima za gradnju crkve u Šanci-Savici te u Petruševcu. Slijedeći župnik vlč. Andija Vujasić zdušno je nastavio taj rad. U svojem pismu tadašnjem zagrebačkim nadbiskupu Franji kardinalu Kuhariću, datiranom 28.03.1990., on navodi da je započela izgradnja nove kapelice sv. Vida u Petruševcu te da se u posljednje dvije godine uspjelo dobiti najosnovnije dokumente. Uvjete o uređenju prostora i ovjeren Parcelacioni elaborat kao i kompletna projektna dokumentacija.

Sve zemljane radove i početne građevinske radove izveli su sami vjernici svojim dobrovoljnim radom i strojevima. Župnik Andrija ističe da vjernici odvajaju mjesečno od svojih primanja blizu 5%. Koliko tada ima vjernika u Petruševcu? Župnik spominje da se prilogom za gradnju kapele odazvalo 185 obitelji a da 50 obitelji nisu dale svoj prilog.

Kamen temeljac za kapelu je postavljen sredinom mjeseca ožujka 1990. godine, a 16. travnja 90. je tadašnji zagrebački nadbiskup, blagopokojni Franjo kardinal Kuharić, u svečanom misnom slavlju blagoslovio izgrađene temelju buduće kapelice. Na tom slavlju pročitana je i svečana Povelja na kojoj su svojim potpisom potvrdili darovanje zemljišta za gradnju kapele g. Stjepan Lukiški i Ivan Lukiški.

U tijeku Domovinskog rata, iscrpljen radom, brigom i velikim marom za svoje župljane, a sigurno i potresen događajima rata, naglo je preminuo vlč. Andrija na Tijelovo 1991. godine. Do jeseni župom je upravljao župnik iz sv. Obitelji Mihael Gjilas, a tada dolazi novi župnik vlč. Vjekoslav Huzjak koji je nastavio započete radove.

Na blagdan sv. Vida 15. lipnja 1992. godine kardinal Franjo Kuharić obavio je blagoslov podignute pod krov kapele.

Vlč. Huzjak 1995. godine odlazi na studij u Rim, a zamjenjuje ga novi župnik vlč. Marijan Franjčić. On nastavlja rad na dovršavanju kapele, stana za svećenika te završnu pripremu za osnivanje nove župe. Na zamolbu župnika, Dekretom od 14.08.1997. je za subsidijara imenovan vlč. Krešimir Bulić, a kako bi pomogao župniku Franjčiću i vodio sve potrebne radnje na osnivanju nove župe sv. Vida.

U listopadu 97. na zajedničkom sastanku župnika, subsidijara i odbornika zaključena je i pismeno potvrđena želja da svećenik stanuje u Petruševcu i radi na konačnom osnivanju župe. Budući da stan za svećenika još nije bio završen, odlučilo se zamoliti nekog od vjernika da udomi svećenika u svojoj kući. Dobrotom obitelji Damira Kuzmec u II Petruševcu, svećenik je gotovo dvije godine stanovao bez ikakve naplate u njihovoj novoj obiteljskoj kući.

Tada je u Petruševcu već bilo oko 370 obitelji, a oko 70-tak novih kuća je još neuseljeno. Također je u Novom Petruševcu izgrađeno dvadesetak novih kuća koje se polako useljavaju sa novim članovima župe.

U studenom 1998. godine završen je stan za svećenika u sklopu crkve. Time je završena pripremna i otpočela završna faza osnutka nove župe koja je i osnovana u lipnju 2001. godine.

Veljača 2008.

Kako vam je poznato veliko nevrijeme prošlog ljeta konačno nam je otkrilo stanje našeg krova pa smo morali ići u hitnu sanaciju. I do sada nam je krov prokišnjavao i svako malo , pogotovo nakon vjetra morali smo zvati majstora da popravi i sanira oštećenja.. Poslali smo Zamolbe na više adresa za pomoć. Budući da su dobivena sredstva premašila potrebe sanacije koja je privremena jer se očekuje proširenje crkve, odlučili smo na Župnom pastoralnom vijeću , da idemo u dovršenje naših dvorana i stana za svećenika, tj. kat iznad dvorane zajedno sa sanacijom krova crkve. Naime do sada izgrađena nedovršena dvorana prvi je dio plana izgradnje potrebnog smještaja za župnika jer ovo do sada je bilo privremeno i jedino moguće rješenje radi prostora. Također jedna župa mora imati garsonijeru u koju možemo smjestiti gosta kad dođe u posjet župi. Posla su se prihvatili domaći majstori koji su tu s nama u crkvi i započeli radove prije Božića. Budući da je vrijeme poslužilo zidarski radovi i radovi na krovu dvorane dovršeni su polovicom siječnja. Ovih dana dovršeno je postavljenje novog krova od lima. Sve radove možete vidjeti na slikama koje su uz ovaj tekst. Molimo da i ostale obitelji koje do sada nisu sudjelovale svojim darom za te akcije, učine taj znak da su članovi ove župe i dadu svoj dar za crkvu.
Napominjemo da sve urađeno spada u ono što je nužno za postojanje i odvijanje pastoralnog života u jednoj župi. Na katu dvorane naime bit će još jedna , manja dvorana za odvijanje naših susreta i normalan stan za župnika te garsonijera za gosta. Sada je na nama da našim sredstvima koje ćete dati uredimo taj prostor.