Župa sv. Vida Mučenika - Zagreb, Petruševec

Papino odreknuće – legalni čin

“Svetoga Oca u ovoj odluci nitko ne može spriječiti i ne može se dogoditi da njegovo odreknuće ne bude prihvaćeno”, rekao za HKR crkveni pravnik mr. Mićan

 

Zagreb, (IKA) – Papa Benedikt XVI. najavom odreknuća od službe Petrova nasljednika postupio je po crkvenom zakonu. Premda novija povijest ne bilježi ovakav primjer, Zakonik kanonskoga prava ipak predviđa tu mogućnost, protumačio je za Hrvatski katolički radio crkveni pravnik iz Đakova mr. Mato Mićan: “Kanon koji govori o ‘praznoj stolici’ kada ga tumače stručnjaci kaže da može biti ili zbog Papine smrti ili zbog njegovog odreknuća. To je u biti jedan legalan čin i zakon ga predviđa”.
U ovom slučaju, ističe mr. Mićan, ne govorimo o Papinoj ostavci, već o odreknuću od službe, jer papa nema kome podnijeti ostavku – on ima potpunu vrhovnu vlast, nikome on neće predati odreknuće od službe, nego će ga priopćiti u javnosti i kako je najavio 28. veljače u 20 sati stolica sv. Petra bit će upražnjena.
Svetog Oca u toj odluci nitko ne može spriječiti i ne može se dogoditi da njegovo odreknuće ne bude prihvaćeno, jer on je najviša vlast u Crkvi. Njegovu vlast, do izbora novoga Pape, ne obnaša nitko drugi i ništa se ne može mijenjati u upravljanju općom Crkvom, rekao je mr. Mićan.
Dodao je kako je prvi i osnovni zadatak izabrati novoga papu. Dekan Kardinalskog zbora ima zadaću što prije sazvati konklave. A Benedikt XVI. ne može sudjelovati u izboru svojega nasljednika, ima više od 80 godina.

Općenite župne informacije

Svete Mise

  • od utorka do subote – 19:00 sati
  • nedjeljom – 8:30  sati
  • ponedjeljak – Nema večernjih sv. Misa

Uredovno vrijeme rada župnog ureda

  • nakon sv. Misa prema potrebi

Molimo Vas da poštujete uredovno vrijeme rada župnog ureda.

Ostale župne aktivnosti

  • svaki dan u 18:30 sati je KRUNICA

Misne nakane

14. 7. 2024. – 20. 7. 2024.

Petnaesti tjedan kroz godinu

NED

14. 7.

8.30 PRO POPULO
UTO

16. 7.

19.00 + Ivica Komljenović
SRI

17. 7.

19.00 Za ozdravljenje
ČET

18. 7.

19.00 Na čast sv. Anti za ob. Matošević
PET

19. 7.

19.00 Zajedničke nakane
SUB

20. 7.

19.00 + Ivica, Anđa i Oliver Domić

Raspored župnih kateheza

Župne kateheze se nastavljaju početkom rujna 2024.

Skip to content