Župa sv. Vida Mučenika - Zagreb, Petruševec

Suvremeni izazovi

John Armstrong, predavač financijske matematike na elitnoj instituciji »King’s College«, objavio je upozoravajući esej o nasrtaju na akademske slobode na londonskim sveučilištima. U »Spectatoru«, jednom od najstarijih tjednika na svijetu, opisao je buđenje takozvanoga »woke« kulta kojim se uvodi kultura otkazivanja, političke korektnosti, nasilne uključivosti, fatalnih tolerancija i bizarnih spolnih orijentacija…

Diktatura rodne ideologije

U tekstu se posebno ističe primjer londonskoga sveučilišta »Imperial College« na kojem se kapilarnim procesima uvodi diktatura rodnih ideologija. Ucjenama se zahtijeva od profesora i studenata da postanu saveznici LGBTQ+ pokreta, da plaćaju donacije za fakultetsku mrežnu agendu EDI (jednakost, raznolikost, inkluzivnost), a napredovanja se uvjetuju pozitivnim stajalištima prema homoseksualnosti ili transrodnosti. Homofilni odgovori u prijavnim anketama donose ukupno 13,5 posto ukupnih bodova u procjeni napredovanja. Među posljednjim žrtvama slobodne misli bila je profesorica Simone Buitendijk jer je na društvenoj mreži »Twitter« palcem prema gore označila neki transfobni materijal. Nakon linča napustila je »kraljevski koledž«, a danas je prorektorica sveučilišta u Leedsu.

Pseudoznanstvene konstrukcije

Armstrong smatra da je ideološko nasilje na odjelima za rodne studije ili antropologije očekivana pojava: »Nije iznenađenje kada takvi zavodi promiču institucionalno stajalište da je rasist i kolonizator svaki akademski građanin koji spol smatra binarnom stvarnošću. Međutim, na prirodoznanstvenim institucijama također raste pritisak da se prihvate dogmatske teorije o rodu i rasi. Paradoksalno je, ali takve su institucije podložnije prijevarama jer zaposleni kadar nije stručan u područjima društvenih znanosti.« Stoga je, čini se, londonsko sveučilište »Imperial College«, perjanica prirodnih, tehničkih i medicinskih znanosti, postalo eksperimentalni poligon za testiranje transrodnih, aseksualnih i sličnih pseudoznanstvenih konstrukcija.

Moralni izgovori

Usprkos željama takozvanih teoretičara queera, spol nije spektar, nego je binarni sustav. Između dviju ekstremnih i definiranih vrijednosti proteže se samo prostor poremećaja.

To je područje medicinske patologije kojom se ne može opravdati fluidnost spolnosti, nego njezina zdrava i biologijom zadana dihotomija. Takve tvrdnje, nažalost, više nisu dopuštene u akademskih hodnicima »carskoga koledža« u Londonu; one su postale politički incident, podložne su cenzuri, ali i sankcijama. Umjesto propitivanja neupitnih sekularnih dogma i umjesto znanstvene skepse uveden je novogovor rodnih studija, bespolnih identiteta i moralnih izgovora.

Zaraza (korona)virusom cenzure

Budući da je londonsko sveučilište »Imperial College« elitna i utjecajna institucija, može se očekivati prelijevanje prljave vode u druga akademska središta. Slična kontaminacija obveznim gradivom i zabranjenim temama zahvatila je prijateljska sveučilišta tijekom pandemije. Zanimljivo je da je upravo »carski koledž« bio intelektualni predvodnik oštrih mjera zatvaranja tijekom pandemije koronavirusa; nešto poput znanstvenoga satelita Svjetske zdravstvene organizacije. Ljevičari koji dominiraju »carskim koledžom« locirani su kao ekstremni promicatelji maska, dezinficijenasa, dvometarskih distanca, zatvaranja škola, športskih dvorana i crkava. Ono što je najvažnije bili su protivnici akademskoga dijaloga, bili su vlasnici epidemiološke istine i promotori utišavanja heretika.

Klimatski i spolni poremećaji

Pandemija koronavirusa, globalno zagrijavanje i poremećaji spolnih orijentacija postali su tako misaono ograničene teme, nedodirljive za kritički osvrt ili za drukčije interpretacije. Tabu-teme iz kolekcije pokreta »woke« osvojile su mnoge medijske i političke krugove. No posebno zabrinjava što je sektaški aktivizam s etiketom »Probudi se!« onečistio i znanstvenu zajednicu. Upravo zato Armstrong zahtijeva hrabrost i intelektualni otpor: »Znanstvenici trebaju prihvatiti da su bili prevareni. Moraju preuzeti kontrolu nad vrijednostima koje zloupotrebljavaju aktivisti ‘woke’. Vrijeme je da akademske slobode i empirijske činjenice budu stupovi jednakosti među ljudima.«

Članak je preuzet sa portala Glasa Koncila (izvor)

Općenite župne informacije

Svete Mise

  • od utorka do subote – 19:00 sati
  • nedjeljom – 8:30  sati
  • ponedjeljak – Nema večernjih sv. Misa

Uredovno vrijeme rada župnog ureda

  • nakon sv. Misa prema potrebi

Molimo Vas da poštujete uredovno vrijeme rada župnog ureda.

Ostale župne aktivnosti

  • svaki dan u 18:30 sati je KRUNICA

Misne nakane

21. 7. 2024. – 27. 7. 2024.

Šestnaesti tjedan kroz godinu

NED

21. 7.

8.30 PRO POPULO
UTO

23. 7.

19.00 + Marko i Šima Tuzla
SRI

24. 7.

19.00 + Mile, Marija i Karlo Iličić
ČET

25. 7.

19.00 + Ana, Mijo, Mara i Anđa Zirdum i Ilija Mioč
PET

26. 7.

19.00 Zajedničke nakane
SUB

27. 7.

19.00 + Ivan Čičak

Raspored župnih kateheza

Župne kateheze se nastavljaju početkom rujna 2024.

Skip to content