Župa sv. Vida Mučenika - Zagreb, Petruševec

Ustavni sud ukinuo Kurikulum zdravstvenog odgoja!!!

Zagreb, (IKA) – Ustavni sud pokrenuo je postupak za ocjenu ustavnosti i 22. svibnja ukinuo Kurikulum zdravstvenog odgoja koji je stupio na snagu u veljači te odredio da će se do donošenja novog kurikuluma, usklađenog s ustavnim zahtjevima, predavati sadržaji zdravstvenog odgoja prema programu koji se provodio do početka ove školske godine, izvijestila je Hina. Postupak za ocjenu ustavnosti Ustavni sud pokrenuo je na zahtjev udruga Grozd i Reforma, HSP-a 1861 i građana koji su zatražili ukidanje odluke ministra Željka Jovanovića o uvođenju kurikuluma. Premda je sporan tek njegov 4. modul koji obrađuje teme o spolnoj i rodnoj ravnopravnosti te spolno odgovornom ponašanju Ustavni je sud ukinuo cijeli Kurikulum jer se “ustavnopravno sporne točke” odnose na cijeli dokument.
Prema, riječima suca izvjestitelja Mate Arlovića, država je nove nastavne sadržaje trebala uskladiti sa slobodom roditelja na odgoj djece. “U konkretnom slučaju država nije ispunila svoju proceduralnu ustavnu obvezu da nastavne sadržaje zdravstvenog odgoja u državnim odnosno javnim školama na uravnotežen način uskladi s ustavnim pravom i slobodom roditelja na odgoj djece”, Arlović.Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec zaključila je da najviše pravosudno tijelo snažno podržava zdravstveni odgoj u javnom školstvu. “No, traži da se nastavni sadržaji sustavno pripreme za provedbu u proceduri koja će biti usklađena s ustavnim zahtjevima”, kazala je Omejec. Podsjetila je da je to prvi slučaj u kojemuđsud odlučuje o ustavnim odredbama koje govore o odgovornosti roditelja da samostalno odlučuju o odgoju djece, ali i da djetetu osiguraju pravo na potpun razvoj osobnosti.
Predlagatelji su zatražili ocjenu suglasnosti odluke o uvođenju Kurikuluma s Ustavom, Zakonom o odgoju i obrazovanju,državne uprave te Obiteljskim zakonom. Smatraju da su odlukom povrijeđeni i međunarodni ugovori, poput Opće deklaracije o ljudskim pravima, Međunarodnog pakta o  političkim pravima i Konvencije o pravima djeteta.

Općenite župne informacije

Svete Mise

  • od utorka do subote – 19:00 sati
  • nedjeljom – 8:30  sati
  • ponedjeljak – Nema večernjih sv. Misa

Uredovno vrijeme rada župnog ureda

  • nakon sv. Misa prema potrebi

Molimo Vas da poštujete uredovno vrijeme rada župnog ureda.

Ostale župne aktivnosti

  • svaki dan u 18:30 sati je KRUNICA

Misne nakane

21. 7. 2024. – 27. 7. 2024.

Šestnaesti tjedan kroz godinu

NED

21. 7.

8.30 PRO POPULO
UTO

23. 7.

19.00 + Marko i Šima Tuzla
SRI

24. 7.

19.00 + Mile, Marija i Karlo Iličić
ČET

25. 7.

19.00 + Ana, Mijo, Mara i Anđa Zirdum i Ilija Mioč
PET

26. 7.

19.00 Zajedničke nakane
SUB

27. 7.

19.00 + Ivan Čičak

Raspored župnih kateheza

Župne kateheze se nastavljaju početkom rujna 2024.

Skip to content