ZAGREBAČKI NADBISKUP KARDINAL JOSIP BOZANIĆ O REFERENDUMU

Prije završetka misnoga slavlja posvete župne crkve u zagrebačkom naselju Sopot, održanom u nedjelju 17. studenoga, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić pozvao je vjernike da se odazovu na predstojeći referendum o braku te podupru zahtjev da u Ustav RH uđe definicija braka kao životne zajednice žene i muškarca. Kardinal Bozanić je između ostalog rekao:

 Svi znamo da će se 1. prosinca ove godine održati referendum o braku. Tomu pristupamo kao vjernici. Svjesni smo, i to možemo argumentirati, da smo obasuti i mnogim neistinama, da nam se predbacuje nešto što nam nije ni na kraj pameti. A što se zapravo želi ovim referendumom koji su pokrenuli građani, koji je plod građanske inicijative?

Želi se samo očuvati brak i istinu o braku; onu naravnu koja je evidentna iz naravnog zakona, i onu biblijsku, koja je utemeljena u riječi Božjoj. Želi se naglasiti da je brak životna zajednica muškarca i žene, da je brak blagoslovljena ustanova koja povezuje muškarca i ženu u životnu zajednicu, u kojoj se muško i žensko jedno drugome daruju, da je brak jedina zajednica koja je otvorena potomstvu. U tom je bitna razlika braka tako definiranog, u odnosu na neke druge zajednice. Ovim referendumom želimo samo to osigurati.

Dragi vjernici, tu nitko nije isključen, nitko nije diskriminiran, jer svatko tko prihvaća takav brak, za njega je ta stvarnost otvorena. Zato je neistina to što nam se predbacuje, da se time promiče diskriminacija, ili da se promiče stav većine u odnosu prema manjini. Zapravo, ne radi se ni o manjini ni o većini, nego o činjenici i istini. A pred tim je svaki pojedinac u  istom položaju. Mi gledamo s ljudskim respektom i prema drugim izborima. Samo želimo reći da ono drugo nije isto što i brak, zajednica muškarca i žene… Svatko je od nas slobodan, ali kao vjernici pozvani smo zbog sebe, kao i zbog naše hrvatske budućnosti, odazvati se na referendum i dati glas za istinu o braku, čime nikoga ne isključujemo, nego samo potvrđujemo naravnu istinu koja je potvrđena i riječju Božjom u Bibliji…

Dragi vjernici, pozivam vas i potičem da i druge potaknete na izlazak na referendum. Jer, ne odazvati se na referendum, povući se, znak je kršćanske neodgovornosti. Vjerujem da nam je svima jasno što nam je činiti, i to sa svom ljudskom i kršćanskom odgovornošću prema budućnosti našoj i naše djece… Znamo da nam jedino sloga, zajedništvo i međusobna pomoć pomaže i otvara bolju perspektivu.

Draga braćo i sestre, neka ne bude nikoga među nama tko bi propustio izaći na Referendum. Neka svatko s ponosom i s radošću zaokruži odgovor ‘ZA’, jer to je odgovor koji ispovijeda našu kršćansku vjeru, koji želi dobro našim obiteljima, djeci i novim naraštajima. To je odgovor koji čuva snagu i ljepotu života u našoj Domovini. Od nas se traži tako malo, a posljedice su iznimno velike!