Sakramenti

Prema odredbi Crkve, sakramenti se redovito primaju u župi stanovanja. Za primanje sakramenata izvan župe stanovanja potreban je valjani razlog na osnovu kojega župnik može dati dozvolu za primanje sakramenata izvan župe.
Crkva ne dopušta primanje sakramenata bez dostatne priprave onih koji ih žele primiti, a kod male djece pripravu pohađaju roditelji i kumovi.


Krštenje

Krštenje djece

>Krštenje je potrebno najaviti barem 14 dana ranije kada će roditeljima biti priopćen i termin priprave njih i kumova za krštenje. Na pripravi roditelji i kumovi upoznaju se sa bitnim značajkama krštenja i samim obredom krštenja.
Na sam dan krštenja roditelji i kumovi dolaze u crkvu petnaestak minuta prije mise (ispovjeđeni) i sa sobom donose bijelu – krsnu haljinicu (ili neki komad bijele odjeće djeteta koji nije obučen na dijete) i krsnu svijeću (mogu je na dan priprave za krštenje nabaviti u župnom uredu. Ako roditelji žele krstiti dijete izvan župe stanovanja ili izvan redovnih termina, tada oba roditelja dolaze na razgovor sa župnikom u kojem će mu izložiti svoje razloge, a on tada može dati dozvolu i udovoljiti njihovoj molbi.

Dokumenti koji su potrebni:

  • Izvod iz matične knjige rođenih za dijete (kopija sa upisanim JMBG brojem)
  • Dokaz o crkvenom vjenčanju roditelja (ako su crkveno vjenčani)
  • Dokaz o podobnosti kume ili kuma za kumovanje
  • Ako niste župljani naše župe, potrebna je i dozvola vašega župnika za krštenje djeteta u ovoj župi.

Krštenje odraslih

Odrasle osobe (od srednje škole nadalje) uključuju se u pripravu za krštenje odraslih koja započinje u mjesecu listopadu i završava o Uskrsu kada primaju sve sakramente inicijacije (krštenje, potvrda i pričest). Crkva ne dopušta primanje sakramenata inicijacije bez dostatne priprave! Kandidati koji ne žive u našoj župi donose od svojega župnika potvrdu da mogu pohađati pripravu i primiti sakramente inicijacije u ovoj župi.

Kumovi

Prema odredbi Crkve kumovi na krštenju i potvrdi moraju imati primljene sve sakramente kršćanske inicijacije, ako žive u braku moraju biti crkveno vjenčani i trebaju istinski živjeti kršćanskim životom. Dokaze o ispunjavanju ovih pretpostavki donose iz svoje župe krštenja i od župnika župe u kojoj žive.


Primanje sakramenata inicijacije u odrasloj dobi

Odrasle osobe (od srednje škole nadalje), a koje nisu primile sve sakramente kršćanske inicijacije (krštenje, potvrda i pričest) uključuju se u vjeronaučnu pripravu koja započinje početkom listopada, a završava u uskrsno vrijeme. Kroz to razdoblje kandidati se pripremaju za primanje sakramenata i kasniji život u zajednici. Crkva ne dopušta primanje sakramenata inicijacije bez dostatne priprave! Kandidati koji ne žive u našoj župi donose od svojega župnika potvrdu da mogu pohađati pripravu i primiti sakramente inicijacije u ovoj župi.


Sveta potvrda – krizma

Svetu potvrdu, u našoj župi, redovito primaju vjeroučenici osmih razreda osnovnih škola koji stanuju na području naše župe.

Od kandidata se traži da:

  • redovito pohađaju školski vjeronauk od prvog razreda osnovne škole

  • redovito pohađaju župski i školski vjeronauk u osmom razredu

  • ozbiljnost u ponašanju i svjedočenju svoje vjere

  • redovito pohađanje nedjeljne euharistije i primanje sakramenata

  • svladavanje određenog znanja o vjeri i Crkvi

Svaki od kandidata se kroz školsku godinu uključuje u različite aktivnosti pojedinih grupa mladih koje djeluju u župi. Nakon završene priprave i provjera, kandidati se mogu pripustiti primanju sakramenta Sv. Potvrde pri čemu ih prate njihovi kumovi.

Dokumenti koji su potrebni:

Roditelji svakog od kandidata, na početku vjeronaučne i školske godine, na roditeljskom sastanku, dobivaju prijavnicu za vjeronauk za krizmu. Tu prijavnicu, ispunjenu, kandidati predaju u župni ured najkasnije do 15. studenog. Ako kandidati žive izvan naše župe tada moraju donijeti dozvolu svojega župnika za pohađanje priprave i primanje potvrde u ovoj župi. Ako su kandidati kršteni izvan naše župe tada o tome donose potvrdu iz župe u kojoj su kršteni. Slično vrijedi i ako su primili prvu pričest izvan naše župe. Dokumente kojima se dokazuje sposobnost kumova za kumovanje predaje se u župni ured.

Kumovi

Prema odredbi Crkve kumovi na krštenju i potvrdi moraju imati primljene sve sakramente kršćanske inicijacije, ako žive u braku moraju biti crkveno vjenčani i trebaju istinski živjeti kršćanskim životom. Dokaze o ispunjavanju ovih pretpostavki donose iz svoje župe krštenja i od župnika župe u kojoj žive.


Euharistija – pričest

Svetu pričest po prvi puta primaju vjeroučenici trećih razreda osnovnih škola koji stanuju na području naše župe. Od njih se traži da redovito pohađaju školski vjeronauk od prvog razreda osnovne škole, te da u trećem razredu, uz školski, redovito pohađaju i župni vjeronauk te usvoje određena znanja. Nakon završene priprave, po prvi puta, pristupaju sakramentu pomirenja (ispovijedi), a nakon toga, svečano, u nedjeljnom euharistijskom slavlju, primaju svoju prvu sv. pričest. Do toga ih trenutka prate njihovi roditelji i zajedno se sa svojom djecom pričešćuju.

Dokumenti koji su potrebni:

Roditelji svakog djeteta, na početku vjeronaučne i školske godine, na roditeljskom sastanku, dobivaju prijavnicu za vjeronauk za prvu pričest. Tu prijavnicu, ispunjenu, roditelji ili djeca predaju u župni ured. Ako žive izvan naše župe tada moraju donijeti dozvolu svojega župnika za pohađanje priprave i primanje prve pričesti u ovoj župi. Ako su djeca krštena izvan naše župe tada o tome donose potvrdu iz župe u kojoj su kršteni. Svi dokumenti koji su potrebni moraju biti predani u župni ured.


Ženidba

Zaručnici koji se žele vjenčati trebaju obaviti zaručnički tečaj.

Tečaj zaručnici mogu obaviti i nekoliko mjeseci prije vjenčanja. Predavanja na tečaju traju tjedan dana, a održavaju ih svećenik, profesor psihologije, liječnik i supruzi.

Neke korisne informacije i dodatnu literaturu možete naći na stranici Ureda HBK za obitelj.

Zaručnici se trebaju javiti u župni ured u kojem se namjeravaju vjenčati 30 do 40 dana prije vjenčanja. Zaručnici koji nisu primili sve sakramente inicijacije (krštenje, potvrda, pričest) neka se jave u župni ured ranije da mogu započeti pripravu za primanje tih sakramenata.

Dokumenti koji su potrebni:

1. U župnom uredu župe u kojoj su kršteni potrebno je izvaditi KRSNI LIST ZA VJENČANJE (KRSNI – SLOBODNI LIST). Krsni list za vjenčanje ne smije biti stariji od 180 dana. Tada zaručnici svoje krsne listove donose i predaju u župni ured.

2. Ako žele da njihov brak vrijedi i za građansko područje tada trebaju poći u Matični ured Trešnjevka i tamo će zatražiti POTVRDU O ISPUNJAVANJU CIVILNIH PRETPOSTAVKI ZA SKLAPANJE BRAKA. Ta potvrda ne smije biti starija od 90 dana. Za ovu potvrdu potrebno je matičaru donijeti: novi IZVOD IZ MATIČNE KNJIGE ROĐENIH, OSOBNU ISKAZNICU I DOMOVNICU. Nakon što im matičar izda traženu potvrdu, oni je donose i predaju u župni ured.